Vitamini: Katere, kdaj in kako naj jih jemljem

/ / Izdelki, Strokovno

Ste kda pomislili, koliko vitaminov resnično potrebujete vsak dan? Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je v Evropi kar 58 % ljudi, ki uživa vitamine in minerale v prehranskih dopolnilih. Razlogi so različni – od pomanjkanja določenih hranil v prehrani do želje po boljšem počutju in večji energiji.

Ustrezno uživanje vitaminov zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in diabetes.

Vitamini podpirajo številne telesne funkcije, kot so presnova, imunski sistem, zdravje kosti. So nujni za presnovo makro hranil (ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin) v energijo in za druge vitalne procese v telesu, zato naj bodo pomemben del naše vsakodnevne prehrane.

Vitamini so organska hranila, ki jih telo za pravilno delovanje in zdravje potrebuje v majhnih količinah (količine se merijo v mili ali mikro gramih dnevno). In tako tudi pomanjkanje vitaminov v zelo majhnih količinah lahko bistveno vpliva na naše zdravje in počutje.

Upoštevanje priporočil in usmeritev pri načinu uživanja vitaminov pa lahko bistveno izboljša njihovo delovanje.

 

Sintetični vitamini niso najboljša izbira

Sintetični vitamini so pogosto manj učinkoviti in lahko vsebujejo škodljive kemikalije. Prepoznamo jih po opisu sestavin na embalaži. Če vsebujejo askorbinsko kislino namesto vitamina C iz sadja ali zelenjave, potem so sintetični. Naravni vitamini so pridobljeni iz rastlinskih virov in so biološko bolj dostopni. Naše telo jih lažje absorbira in uporablja. Izberimo raje naravne, ekološke vitamine, prisotne v prehranskih dopolnilih Ogaenics.

Prednost Ogaenics: Ogaenics ponuja široko paleto naravnih vitaminov in mineralov. Hello Sunshine Vitamin D je popolnoma naraven vitamin D3 iz lišajev, ki podpira naš imunski sistem in zdravje kosti.

 

Vitamine ustrezno dozirajmo

Visoki odmerki, še posebej maščobotopnih vitaminov, kot so A, D, E in K, so lahko toksični. Prekomerno jemanje vitamina D lahko povzroči kopičenje kalcija v krvi, kar vodi do slabosti, bruhanja, šibkosti in težav s srcem.

Prednost Ogaenics: Izdelki Ogaenics so skrbno formulirani, da zagotavljajo optimalne odmerke brez tveganja za prekomerno doziranje. Za lepo kožo, lase in nohte je idealen Beauty Base Vitamin Complex, ker vsebuje uravnotežene količine vitaminov in mineralov, ki so varni za vsakodnevno uporabo.

 

Upoštevajmo pravilne kombinacije vitaminov

Nekateri vitamini in minerali motijo absorpcijo drug drugega. Na primer, kalcija ne smemo jemati skupaj z železom, saj lahko kalcij zmanjša absorpcijo železa. Vitamin C pa lahko poveča absorpcijo železa, zato je koristno jemati železo z virom vitamina C, kot je pomarančni sok.

Prednost Ogaenics: Ogaenics ponuja izdelke, ki so oblikovani za optimalno absorpcijo. Calm A Lama je rastlinski ekološki magnezij iz ekoloških alg, kombiniran z vitamini, ki podpirajo absorpcijo in delovanje magnezija.

 

Jemanje vitaminov s hrano

Maščobotopni vitamini A, D, E in K potrebujejo prehranske maščobe za absorpcijo. Jemanje teh vitaminov s hrano poveča njihovo učinkovitost in preprečuje želodčne težave. Vitamine je najbolje jemati med obrokom, ki vsebuje zdrave maščobe, kot so avokado, oreščki ali olivno olje.

Prednost Ogaenics: Ogaenics vitamini so oblikovani tako, da se optimalno absorbirajo, ko jih jemljete s hrano. Na primer, Love Your Gut – Dnevni biotični kompleks za zdravo črevesno floro vključuje probiotične kulture, ki pomagajo pri prebavi in izboljšujejo absorpcijo hranil.

 

Vitamine uživajmo redno, vsak dan

Neredno jemanje vitaminov ne bo prineslo koristi, ki jih ti dodatki ponujajo. Raziskave kažejo, da je za dosego najboljših rezultatov potrebno vitamine jemati redno in po možnosti ob istem času vsak dan.

Prednost Ogaenics: Ogaenics ponuja praktične in enostavne rešitve za vsakodnevno uporabo. Na primer, Oilalala Bio Skin Omega kompleks lahko enostavno vključimo v vsakodnevno rutino, saj je na voljo v obliki okusnih kapsul, ki jih lahko vzamemo kjerkoli in kadarkoli.

 

Aditivi v vitaminih lahko škodujejo našemu zdravju

Mnogi komercialni vitaminski dodatki vsebujejo aditive, polnila in umetna barvila, ki škodujejo zdravju. Aditivi lahko povzročijo alergijske reakcije in zmanjšajo učinkovitost vitaminov.

Prednost Ogaenics: Izdelki Ogaenics so 100% brez umetnih dodatkov, polnil in barvil. Za zmanjšano utrujenost in podporo delovanju imunskega sistema izberimo Rastlinski ekološki vitamin C, ki je čist in naraven izdelek iz organskih plodov amle.

 

Kakovostni in naravni vitamini so dražji

Poceni vitamini pogosto vsebujejo manj kakovostne sestavine in aditive, ki zmanjšajo njihovo učinkovitost in povzročijo neželene učinke. Kakovostni vitamini so praviloma dražji, saj vsebujejo naravne sestavine in s tem zagotavljajo boljšo absorpcijo in večjo učinkovitost.

Investirajmo v kakovostne vitamine, kot so Ogaenics, ki uporabljajo ekološke in naravne sestavine brez škodljivih dodatkov. Preverimo certifikate kakovosti in sestavo na embalaži ter si privoščimo najboljše za svoje zdravje.

 

Nadaljujmo z vitamini, kljub prvim znakom izboljšanja

Nekateri ljudje prenehajo jemati vitamine takoj, ko opazijo izboljšanje zdravja ali počutja. Prvi znaki izboljšanja pa ne pomenijo nujno dolgoročnih koristi za naše zdravje in počutje. Pridobljene koristi vitaminov namreč hitro izgubimo, če predčasno odnehamo.

Vitamini delujejo najbolje, če jih jemljemo redno in dolgoročno.

 

Vitamini ne nadomeščajo zdrave in uravnotežene prehrane

Vitamini ne morejo nadomestiti hranil, ki jih dobimo z uravnoteženo prehrano. Cela živila vsebujejo tudi vlaknine, antioksidante in druge koristne snovi, ki jih prehranska dopolnila ne morejo zagotoviti.

Zato vselej najprej poskrbimo za prehrano, vključimo različna živila, bogata z vitamini, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita, oreščki in semena. Vitamine pa uporabljajmo kot dopolnilo in podporo k zdravi prehrani.

 

Vitamini lahko odlično podprejo naše zdravje in počutje

Z upoštevanjem opisanih priporočil si lahko zagotovimo, da bo vnos vitaminov v naše telo varen in učinkovit. Pomembno je, da izberemo vitamine iz naravnih virov, prave hrane, upoštevamo priporočene odmerke in se izogibamo napačnim kombinacijam vitaminov. Večina vitaminov se najbolje absorbira s hrano, lahko je samo prigrizek. Ne pozabite, da je posvet z zdravstvenim strokovnjakom vedno dobra ideja, še posebej, če jemljete druge dodatke ali zdravila. Ogaenics zagotavlja, da so njihovi izdelki varni in popolnoma naravni. Pri večini vitaminov v prehranskih dopolnilih je priporočeno jemanje zjutraj, običajno po eno kapsulo. Simpatične in barvne embalaže si postavimo na kuhinjski pult, kjer nas bodo vsako jutro prijazno pozdravile in spomnile, da jih vzamemo.