Sintetična prehranska dopolnila: ali se jim lahko izognemo?

/ / Izdelki, Strokovno

 

Ste se kdaj vprašali, kaj je v resnici sestavni del prehranskih dopolnil, ki jih uživate? Branje deklaracij na izdelkih je lahko pravi izziv. Včasih je seznam sestavin tako dolg in zapleten, da ga raje preskočimo. Če ne razumemo vsebine ali so nam sestavine nepoznane, tak izdelek verjetno ni najboljša izbira za nas.

Povpraševanje po prehranskih dopolnilih nenehno narašča. Večja ozaveščenost potrošnikov, skrb za zdravje in staranje prebivalstva spodbujajo zanimanje za zdrav življenjski slog in z njim povezane izdelke. Približno polovica uporabnikov prehranskih dopolnil največkrat poseže po multivitaminih, vitaminu D in vitaminu C.

Samo ZDA so leta 2023 prispevale več kot četrtino prodanih izdelkov.

Vendar pa velika izbira prehranskih dopolnil prinaša tudi pasti. Kako izbrati ustrezna prehranska dopolnila in zakaj so sintetična dopolnila slabša alternativa naravnim in ekološkim?

 

Sintetična prehranska dopolnila – fast food med prehranskimi dopolnili

Sintetična prehranska dopolnila so s kemičnimi postopki izdelana v laboratoriju in posnemajo naravne vitamine in minerale. Proizvodnja sintetičnih prehranskih dopolnil pogosto omogoča večje odmerke ob nižjih proizvodnih stroških, zato so široko dostopna.

Sintetična dopolnila so lahko manj biološko razpoložljiva – telo jih težje absorbira in uporabi. To lahko vodi do manjše učinkovitosti pri doseganju želenih rezultatov.

Ker so sintetična dopolnila pogosto zasnovana, da vsebujejo zelo visoke ravni posameznih vitaminov in mineralov, obstaja tveganje za predoziranje. Neželeni stranski učinki so lahko preobremenitev ledvic in jeter, manjša kostna gostota, glavobol, omotica, slabost.

Vsebujejo lahko neželene in nepotrebne dodatke ali polnila (rafiniran sladkor, gluten, derivate premoga, katrana ipd.), ki jih v naravnih izdelkih ni. Slednji povzročajo neravnovesje hranil in škodujejo našemu telesu.

Praviloma so cenejša od ekoloških prehranskih dopolnil.

Sintetična prehranska dopolnila so kot hitra prehrana v svetu prehrane: priročna, vendar daleč od polnovrednih dobrot pravih hranil.

 

Kako prepoznamo sintetična prehranska dopolnila

Recimo, da se odločite preizkusiti prehransko dopolnilo za vašo črevesno floro. Slišali ste, da je zdravo črevesje temelj vašega celotnega zdravja in počutja in da je dobro poskrbeti za svoj mikrobiom. Ko se odpravite v trgovino ali brskate po spletu, vas poplavi nešteto informacij, izdelkov in priporočil.

Katere stvari moramo prepoznati, da se odločimo za naravni izdelek?

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč:

Preverite seznam sestavin: Čim krajši, tem boljši. Poiščite prehranska dopolnila s sestavinami, ki so zlahka prepoznavne in potrebne za vaše zdravstvene potrebe. Pri naravnih prehranskih dopolnilih so navedeni viri hrane, ki so označeni kot “100-odstotno rastlinski” ali “prehranska dopolnila iz polnovredne hrane”. Sintetične različice pogosto navajajo vitamine in minerale z njihovimi kemičnimi imeni (npr. “askorbinska kislina” namesto vitamina C iz pomaranč). Bodite pozorni na izraze, kot na primer “obogaten”, ki prav tako lahko nakazujejo na sintetični izvor.

Poiščite certifikate: Prepričajte se, da je dodatek certificiran kot ekološki. To zagotavlja, da izdelek izpolnjuje stroge ekološke standarde.

Raziščite blagovno znamko: Izberite proizvajalce, ki so jasni glede svojih virov in proizvodnih postopkov. Zaupanja vredne blagovne znamke so pogosto tiste, ki so zavezane trajnostnim, ekološkim in etičnim praksam. Take bodo ponosno izrazile svoje stališče proti sintetičnim snovem.

Posvetujte se s strokovnjakom: Zlasti če imate posebne zdravstvene težave ali prehranske potrebe, se posvetujte z zdravnikom ali drugim strokovnjakom. S strokovnim nasvetom prilagodite izbiro dodatkov svojemu osebnemu zdravstvenemu profilu.

 

Ekološka prehranska dopolnila za največji izkoristek učinkovin

Naravna in ekološka prehranska dopolnila so pridobljena iz polnovrednih živil, brez uporabe sintetičnih pesticidov, gnojil ali drugih nenaravnih virov. Telo jih bolje absorbira in uporabi.

Njihova proizvodnja ohranja okolje in zagotavlja, da prehranska dopolnila ohranijo višjo hranilno vrednost.

Študije so pokazale, da ekološka prehranska dopolnila pogosto vsebujejo več vitaminov, mineralov in antioksidantov v primerjavi s sintetičnimi dopolnili. Poleg tega odsotnost umetnih dodatkov zmanjšuje tveganje neželenih reakcij, zato so varnejša izbira za našo pot do dobrega počutja.

 

Ogaenics: čisto, učinkovito, rastlinsko

Ogaenics temelji na zavezanosti ekološki, veganski in naravni prehrani. Prehranska dopolnila so pridelana iz certificiranih ekoloških rastlin, brez sintetičnih sestavin. Vsak izdelek je narejen v Nemčiji po strogih kakovostnih standardih. Zagotavljajo biološko dostopnost za optimalno absorpcijo. Sestavine izvirajo iz ekološkega sadja in rastlin, kar prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja.

Ogaenics je certificirana veganska blagovna znamka in zagotavlja, da njihovi izdelki niso testirani na živalih. Znanstveno podprt razvoj omogoča varne in učinkovite izdelke.

Z izbiro izdelkov Ogaenics ne naredimo le koraka k boljšemu zdravju, temveč prispevamo tudi k bolj zdravemu okolju in celotnem planetu.

 

Izberimo naravno in ekološko

Raziskave potrjujejo koristi ekološkega življenjskega sloga, vključno z ekološkimi živili in dopolnili, ki se bolje absorbirajo in delujejo v sožitju z našim telesom. Pri izbiri prehranskih dopolnil je ključno, da izberemo tista, ki so naravna in preverjeno ekološka. Deklaracije s sestavinami nam morajo biti razumljive. Izdelek s 100 % naravnimi sestavinami, kot so melona, pomaranča, bazilika so zagotovo boljša izbira od sintetičnih. Izberimo dopolnila, ki podpirajo naše zdravje in so v skladu z našimi vrednotami.

Prava hrana, prava izbira

Naše zdravje je bogastvo, ki ga ne moremo kupiti. Lahko pa ga negujemo z izbirami, ki jih delamo vsak dan. Izberimo pot, ki podpira naše zdravje in je nežna do planeta. Ekološka prehranska dopolnila nudijo naravno potrebna hranila v obliki, ki jo naše telo najlažje prepozna in izkoristi. Sintetična prehranska dopolnila so res morda lažje dostopna, vendar niso vselej optimalna za naše telo.

Prava hrana je ambasador ekološkega, naravnega, okolju in živim bitjem prijaznega pristopa. Skrbno izbiramo izdelke in storitve, ki podpirajo vaše zdravje in optimalen življenjski slog. Zato za vas pripravljamo novo mobilno aplikacijo SAMO ZAME, ki je odlična podpora našim delavnicam. Prijazni opomniki, motivacijski videi in podporna skupnost so lahko vaši novi sopotniki.

Sledite nam na družbenih omrežjih, prijavite se na naše mesečne novičke in prvi boste obveščeni o vseh novostih in zanimivostih.