Testosteron: hormon, ki je bolj ženski, kot si mislite

/ / Izdelki, Strokovno

Testosteron – simbol moškosti in moči, napetih mišic in samozavestnih nasmehov. Ženske znamo kar hitro določiti, kateri moški ima preveč testosterona.

Kljub mitu, da je testosteron moški hormon, ga imamo in potrebujemo tudi ženske. Sicer povprečno desetkrat manj kot moški, vendar je zelo pomemben del našega življenja.

 

Testosteron ni samo spolni hormon

Ste vedeli, da je testosteron ključen za ohranjanje energije, mišične mase, zdravih kosti in spolne želje tudi pri ženskah? Ta hormon nam pomaga ohranjati vitalnost, zagotavlja dobro počutje in spodbuja mišični tonus. Zadostna raven testosterona pri ženskah je povezana z več energije, boljšo koncentracijo in večjo samozavestjo.

 

Stres lahko zmanjša raven testosterona

Če smo dlje časa pod stresom, se nam lahko zniža raven testosterona. Kadar smo v stresu, naše telo proizvaja hormon kortizol. Med njegovim nastajanjem se telo v celoti osredotoči na kortizol in raven testosterona ni več njegova prednostna naloga.

 

Nihče me ne razume

»Draga, kaj boš pa danes skuhala za kosilo?« Tako vprašanje partnerja je lahko dovolj, da se vznemirimo. Če bi nas to vprašal ob kakšni drugi priložnosti (ko imamo dovolj testosterona), bi bilo vse v najlepšem redu.

Znaki pomanjkanja testosterona so precej nejasni, velikokrat jih pripisujemo povsem drugim vzrokom. Lahko se nam dogaja:

  • ponavljajoča utrujenost in pomanjkanje energije; sredi dneva smo večkrat utrujene, odhod v trgovino se nam zdi nemogoč podvig in jutrišnji dan bi najraje preskočile;
  • nepojasnjena nihanja razpoloženja, razdražljivost in depresija; vilice na mizi so postavljene narobe in to nas ‘nepričakovano’ vrže iz tira;
  • očitno zmanjšanje spolnega poželenja ali spolna nezadovoljenost; nekako najdemo razlog, da se tisto ne zgodi;
  • oteženo vzdrževanje mišičnega tonusa in moči; telovadba nam je odveč, ker se res težko spravimo v položaje, ki niso vodoravno počivanje;
  • povečano tveganje za zlome kosti in krhke kosti,
  • luknje v spominu in težave s koncentracijo; Kaj mi je že šef naročil, da moram narediti? Zakaj mi je pisanje emaila tako težavno?

Zgornji znaki so lahko signal tudi za kakšno drugo težavo, zato je zelo pomembno, da se dobro poznamo in redno opazujemo. Pogovori s prijateljicami tudi znajo pomagati. Je koristno za vse – partnerja razbremenimo dolgih pogovorov in neskončnih vprašanj, mi pa najdemo sogovornico in uporabne informacije.

 

Bolj radostne in bolj sproščene

Ženske tudi potrebujemo svojo dozo testosterona, da se dobro počutimo v svoji koži. Da smo idealna družba vsem okoli nas, predvsem pa sebi.

Testosteron nam daje energijo in vitalnost
Zaradi njega smo bolj polne energije, bolj vitalne. Spodbuja nas k aktivnemu življenjskemu slogu. Pomaga uravnavati naše razpoloženje, da smo večkrat dobre volje. Saj vemo, kakšne smo ženske, ko smo slabe volje? Tega res noben noče. 😊

Testosteron za mišice in kosti
Testosteron ni le za izbočene bicepse in široka ramena. Je tudi naš zaveznik pri ohranjanju mišične mase in kostne gostote. Nihče noče izgledati kot dehidrirana marelica.

Testosteron nadzira spolno poželenje
Ste vedeli, da imamo ženske najvišjo raven testosterona tik pred ovulacijo? To pomeni, da imamo takrat praviloma – ob zagotavljanju vseh drugih pogojev odličnega partnerstva – največje spolno poželenje. S tem povezan je tudi boljši partnerski odnos in boljša samopodoba.

Testosteron je koristen za možgane
Kdo je rekel, da je testosteron pomemben le za videz in spolnost? Je tudi vaš spremljevalec pri kognitivnih sposobnostih, kot sta spomin in jasnost misli.

 

Cink, magnezij in 10 počepov

Če opazimo simptome pomanjkanja testosterona, se lahko lotimo nekaterih sprememb v življenjskem slogu, ki pomagajo uravnavati hormone brez zdravniške pomoči. Na primer, redna telesna aktivnost spodbudi naravno proizvodnjo testosterona. Ni potrebno, da tečemo maratone in dnevno dvigujemo pretežke uteži. Naredimo deset počepov, kar med malico. In pojdimo raje peš, kot z dvigalom. Nekaj minut dnevno je dovolj.

Prav tako je pomembno, da se prehranjujemo uravnoteženo, pri čemer vključimo živila, bogata s cinkom, magnezijem, vitaminom D in beljakovinami, ki so ključna za ravnovesje hormonov. Poleg tega poskusimo zmanjšati stres, saj kronični stres lahko zavira proizvodnjo testosterona.

 

Ustvarimo si svoj zen

Spanje je pomemben del našega dneva in življenja nasploh. Zagotovimo si kvaliteten spanec, saj pomaga tudi uravnavati stresni hormon kortizol. Torej, manj stresa, več smeha. Joga, meditacija in vaje globokega dihanja so naši pomočniki za odpravljanje stresa. Stres lahko uravnavamo z naravnim prehranskim dopolnilom ADAPTO GENIE.

 

Preverjena prehranska dopolnila

Vitamini in minerali so najboljši podporniki naših hormonov. Vitamin D, cink in magnezij so izjemno pomembni za proizvodnjo testosterona. Študije kažejo, da tudi gobe Reishi uravnavajo raven testosterona. Najdemo jih v Hello Sunshine – ekološki kompleks vitamina D3.

 

Dodajmo čar partnerskemu odnosu

Povabimo partnerja na zmenek! Kakovostno preživet čas s svojim partnerjem je ključen. Ohranimo dobro počutje in poskrbimo za vzdušje.

 

Ogaenics vedno naredi razliko

Ogaenics uporablja le najboljše naravne in organske sestavine ter sledi trajnostnemu pridelovanju. Njihovi izdelki vsebujejo visoko koncentrirane hranilne snovi, ki se bolje absorbirajo, saj prihajajo iz rastlinskih ekoloških virov, kar potrjujejo neodvisne znanstvene študije.

Organska prehranska dopolnila za ženske, ki se želimo počutiti bolje in izgledati bolje.

 

Razkrijmo moči, ki se skrivajo za žensko vitalnostjo

Testosteron je bistvenega pomena za optimalno delovanje telesa in dobro počutje tako moških kot žensk. Zadostna raven testosterona pri ženskah poskrbi za vitalno energijo, mišično moč, kognitivne sposobnosti in ne nazadnje za zadovoljivo spolnost. Nizka raven testosterona pa ima lahko neopazne, a pomembne učinke. S pravim pristopom in razumevanjem si lahko pomagamo pri doseganju najboljše različice sebe – da bomo sijoče, polne energije, vitalne in samozavestne.