Ozimnica za vaš imunski sistem

/ / Izdelki, Strokovno

S čim se opremiti, da bo vaše zdravje in počutje na najvišji ravni in da boste brezskrbno preživeli zimsko obdobje

 

Se vam je že zgodilo, da ste ravno na dan planiranega praznovanja zboleli in obležali z glavobolom?

Meni se je veliko zaporednih zim dogajalo, da sem obvezno zbolela z nadležnim kašljem, bolečim grlom in zamašenim nosom. Večkrat sem bila utrujena in nerazpoložena, od robčkov sem imela pa še vse rdeče okoli nosu, kot Rudolf.

Nekako se mi je zdelo to normalno – pozimi pač zbolim.

Zima ni razlog, da zbolimo. Vsaj ne tisti, ki poskrbimo za svojo ozimnico.

Hladni in kratki zimski dnevi so dodaten stres in obremenitev za naše telo in imunski sistem. Manj smo na svežem zraku, več se zadržujemo v notranjih in suhih prostorih in manj se gibamo. Torej vzpostavljamo idealno pogoje za razmnoževanje neželenih virusov in bakterij.
Pravilna prehrana nas zagotovo podpira, a včasih ne zadosti vsem potrebam po vitaminih in mineralih, ki jih v zimskem času še posebej potrebujemo.

Poglejmo, kateri so nujni in ključni vitamini za vaše odlično počutje.

 

VITAMIN C – najbolj priljubljen borec

Vitamin C je esencialni vitamin, kar pomeni, da ga naše telo ne more proizvesti samo. Je glavni podpornik našega imunskega sistema. Posebnost vitamina C je njegova sposobnost izločanja iz telesa, zato ga moramo dnevno nadomeščati. Zaradi svoje vsestranskosti in uporabnosti je primeren za vsak dan v letu. Ker pa se pripravljamo na zimski čas, mu moramo dati posebno mesto, saj nas odlično brani pred prehladom in ostalimi respiratornimi boleznimi.

Vitamin C pomaga tudi pri boljši absorpciji železa, zato ga je priporočljivo uživati poleg prehranskih dopolnil z železom.

V prehrani ga največ najdete v pomarančah, rdečih paprikah, ohrovtu, drugih agrumih in peteršilju.

Priporočamo za ozimnico
Poskrbite, da zaužijete ekološki in neoporečen vitamin C. GSE železo in vitamin C kompleks je idealna kombinacija naravnega železa, pridobljenega iz listov karijevca, ki ne povzroča slabosti (kot večina železa!) in naravnega vitamina C iz ekološkega pridelanega indijskega sadeža amla. Dozo vitamina C lahko zaužijete tudi z vašim najljubšim smutijem ali kašo, ki jim dodate ščepec Bio Camu Camu v prahu.

 

VITAMIN D- najbolj sončen vitamin

Vitamin D je v zadnjih letih zagotovo največ pridobil na popularnosti. Je ključen pri uravnavanju kalcija in fosforja za zdravje kosti, krepi imunski sistem, zagotavlja zdravo rast celic, zmanjšuje vnetja in spodbuja pravilno živčno – mišično delovanje.

Od oktobra do aprila je v pomanjkanju vitamina D kar 80 % odraslih Slovencev! 

To je ogromno.

Razlog so krajši dnevi, ki so bolj hladni in zato manj privlačni za preživljanje časa na zraku. Vitamin D pa se tvori v naši koži kot odziv na sončno svetlobo. Zaradi krajše in manjše izpostavljenosti (pokrita koža) sončni svetlobi, je pomanjkanje vitamina D logična posledica.

Za najboljši možni izkoristek in obstoj vitamina D v telesu, je najbolj primerna oblika vitamina vitamin D3. Najdemo ga v jetrih, ribah, ribjem olju in jajčnih rumenjakih. Lahko pa ga pridobijo tudi iz rastlinskih virov.

Priporočamo za ozimnico
V prehranskem dopolnilu Hello Sunshine- ekološki kompleks vitamina D3 je veganska različica vitamina D3 pridobljena iz ekološkega lišaja v kombinaciji z adaptogenimi ekološkimi gobami reishi. Rastlinski ekološki vitamin D Hello Sunshine v okviru imunskega sistema neposredno sodeluje s celicami, ki imajo vlogo pri obrambi telesa v primeru prehlada.

 

VITAMINI B- antistresni vitamini

Eni tarnajo, da jih zima spravi v depresijo. Tudi vas? Jah, vreme je turobno, sonca je manj, dnevi so krajši in tudi druženja je manj. To so lahko razlogi za večji stres, tesnobo ali celo depresijo. Zato je pomembno, da si pomagate z dodajanjem vitaminov B v vašo prehrano.

Vitamini B kompleksa se z razlogom imenujejo antistresni vitamini, saj so bistveni pri spopadanju s stresom – pomagajo namreč pri nastanku serotonina, hormona sreče. Še posebej vitamin B12 pomaga v hladnejših mesecih, saj zmanjšuje depresijo in tesnobo. Vitamini B nam pomagajo tudi pri pravilni prebavi in zdravem črevesju.

Naravni viri vitamina B so v živalskih izdelkih, kot so meso, perutnina, ribe, jajca in mlečni izdelki. Če vaša prehrana ne vsebuje teh živil, potem morate nujno dodajati vitamin B v prehranskem dopolnilu.

Priporočamo za ozimnico
GSE vitamin B12
je vegansko prehransko dopolnilo iz ekološkega izvlečka gob šitake. Vitamin B12 v prehranskem dopolnilu GSE vitamin B12 prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, normalni presnovi energije in zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

 

CINK- mineralni varuh okusa

Ste tudi vi že doživeli izgubo okusa, vonja? No, mislim, da smo v zadnjih letih to doživeli skoraj vsi. Izredno zoprna nadloga, moram priznati. Jaz sem izgubila vso veselje do hrane. Nič ni dišalo, nič ni imelo okusa – prav depresivno.

Cink je ključni mineral, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, kar ga naredi nepogrešljivega pri zimskih prehladih. Poleg svoje osnovne vloge pri celični delitvi in rasti, je njegova posebnost v tem, da lahko deluje na vonj in okus. Z uživanjem cinka odlično podprete svoj imunski sistem in ohranite občutek za okus in vonj tudi v zimskih dneh.

V prehrani ga največ najdete v ostrigah, rdečem mesu in perutnini. Dobri viri cinka so še v oreščkih, polnozrnatih žitih in mlečnih izdelkih.

Priporočamo za ozimnico
Cink lahko uživate v kombinaciji z vitaminom C v prehranskem dopolnilu Cink + Vitamin C kompleks. Izdelek vsebuje naravni cink iz ekoloških listov guave, acerole, camu camu, amle in šipka.

 

Nazdravite z zdravjem

Poleg vloženih paprik in kislega zelja si za ozimnico priskrbite tudi ustrezne vitamine in minerale. Bodite pozorni na izvor in sestavo prehranskih dopolnil, saj je ponudba ogromna. Prava hrana ima za vas visokokakovostna ekološka prehranska dopolnila, certificirana in pridelana izključno iz rastlin.

Pobrskajte za svojimi najljubšimi izdelki za podporo imunskemu sistemu in se brezskrbno podajte v zimski čas. Gibanje, polnovredna prehrana in dobra spalna higiena pa naj bodo vedno osnova vašega kvalitetnega in polnega življenja.

Zagotovite si prisotnost na praznovanjih in dogodkih v zimskem času in nazdravite z zdravjem.