Kurkuma: Starodavna začimba za sodobne težave – od zdravja kože do hormonskega ravnovesja

/ / Strokovno

Ste vedeli, da je bila kurkuma uporabljena v Indiji že pred več kot 4.500 leti? To potrjuje njeno dolgo zgodovino in pomembnost v indijski kulturi in ajurvedski medicini. Preden so odkrili njen neverjeten terapevtski potencial, so jo uporabljali v hindujskih ritualih kot simbol čistosti in sonca. S kurkumo so barvali tkanine, kar je pomenilo status in prestiž.

Z modernimi znanstvenimi raziskavami, ki razkrivajo njene protivnetne in antioksidativne lastnosti, je kurkuma presegla svoje kulinarične meje in postala svetovno priznana kot naravno sredstvo za boj proti številnim sodobnim težavam.

Ta starodavna začimba lahko pomaga pri nekaterih najpogostejših izzivih sodobnega življenja, od zdravja kože do hormonskega ravnovesja.

 

Zakaj je kurkuma rumena?

Kurkuma, znana tudi kot Curcuma longa, je trajnica, tesna sorodnica ingverja. Zaradi svoje intenzivne zlato – rumene barve in edinstvenega okusa je postala nepogrešljiv del kulinarike v mnogih kulturah, zlasti v indijski, tajski in perzijski.

Kurkumin
Najbolj raziskana učinkovina v kurkumi je kurkumin. Je močan antioksidant s protivnetnimi lastnostmi, ki daje kurkumi njeno značilno rumeno barvo. Kljub številnim zdravstvenim koristim je njegova biološka uporabnost (sposobnost telesa, da absorbira in izkoristi snov) sama po sebi razmeroma nizka. Zato za boljšo absorpcijo kurkumi dodajajo črni poper, ki vsebuje piperin.

Eterična olja
Kurkuma vsebuje tudi eterična olja, ki dajo kurkumi značilen vonj. Eterična olja v kurkumi imajo terapevtske lastnosti; pomagajo pri vnetjih in celo pri rakavih obolenjih.

Minerali
Prah kurkume vsebuje železo, cink, baker, mangan, kalcij in nekaj magnezija, tako da je kurkuma odlično mineralno dopolnilo.

 

Superživilo za vsak dan

Kurkuma je v ajurvedi vsestransko uporabna že tisočletja. Njeni zdravilni učinki imajo izjemne koristi za naše zdravje in splošno počutje.

Protivnetni učinki
Vnetja so glavni vzrok številnih kroničnih bolezni, vključno s srčnimi obolenji, artritisom in celo nekaterimi vrstami raka. Kurkumin ponuja naravno alternativo za obvladovanje teh stanj.

Zaščita pri oksidativnem stresu
Oksidativni stres nastane zaradi neravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti v telesu. Povzroča prezgodnje staranje in degenerativne bolezni. Antioksidativne lastnosti kurkumina pomagajo nevtralizirati proste radikale, ščitijo celice pred poškodbami in podpirajo naše zdravje.

Izboljšanje koncentracije in spomina
Kurkumin ima pozitivni učinek na možganske funkcije, izboljšuje razpoloženje in podpira kognitivno zdravje. Kurkuma lahko tudi izboljša spomin ter celo zmanjša tveganje za možganske bolezni.

Podpora zdravi koži
Kurkuma ni samo za zaužitje; kot naravni antiseptik in protivnetno sredstvo je odlična tudi za zunanjo uporabo. Pomaga lahko pri zmanjševanju aken, brazgotin in celo pri lajšanju simptomov luskavice.

Hormonsko ravnovesje in prebava
Kurkuma spodbuja proizvodnjo žolča in pomaga pri prebavi maščob. Olajša tudi simptome napihnjenosti in plinov. Pomaga pri različnih prebavnih težavah, kot so sindrom razdražljivega črevesja ali zgaga.

Njene protivnetne lastnosti so koristne tudi za ženske, ki se soočajo s hormonskimi neravnovesji, kot je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS).

Rak
Nekatere študije kažejo, da ima kurkumin potencial pri preprečevanju rasti rakavih celic, zlasti pri raku debelega črevesa, dojk in kože.

 

Znanstveni dokazi tisočletja starih dognanj

Kurkuma, znana po svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnostih, je v zadnjih letih doživela pravi razcvet.

Raziskave poudarjajo, kako kurkumin, glavna učinkovina kurkume, nevtralizira proste radikale, zmanjšuje oksidativni stres in deluje protivnetno. Kurkumin pomaga pri lajšanju kroničnih stanj, kot so artritis in metabolni (presnovni) sindrom.

Študije kažejo, da ima kurkuma pozitivne učinke tudi na zdravje jeter, prebavo in lahko deluje kot antidepresiv.

Tisočletja stara dognanja se tako selijo v sodobno medicino, ki prepoznava koristi in prednosti kurkume kot naravnega sredstva za izboljšanje zdravja in dobrega počutja.

 

Ali lahko kurkuma povzroči neželene učinke?

Kurkuma je živilo, ki ga telo običajno zelo dobro prenaša. Večji odmerki kurkume lahko pri občutljivih ljudeh kljub temu včasih povzročijo draženje želodca, drisko ali blago slabost. Takrat moramo odmerek zmanjšati.

Vedno je priporočljivo, da pred vključitvijo kurkume ali njenih dopolnil v našo prehrano poiščemo nasvet zdravstvenega strokovnjaka, zlasti če imamo obstoječe zdravstvene težave ali jemljemo predpisana zdravila.

Prehranskim dopolnilom s kurkumo naj se izogibajo nosečnice in doječe matere.

Ker kurkumin spodbuja delovanje jeter, da proizvaja več žolčne kisline, naj se kurkumi izogibajo ljudje z boleznimi jeter ali žolčnimi kamni.

Kurkumin preprečuje strjevanje krvi, kar lahko vpliva na učinkovitost zdravil za redčenje krvi. Povečuje lahko tudi tveganje za krvavitve.

Kurkumin znižuje krvni tlak, zato izdelki s kurkumo niso priporočljivi za ljudi z nizkim krvnim tlakom.

Kurkuma lahko ovira absorpcijo železa, zato naj bodo osebe z anemijo pri njenem uživanju previdne.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu prehranskega dopolnila

Pri izbiri prehranskega dopolnila s kurkumo je bistvena pozornost na kakovost in čistost. Iskanje izdelkov z dodatkom piperina (izvleček črnega popra) je ključno za boljšo absorpcijo kurkumina. Prednost dajmo dopolnilom brez nepotrebnih dodatkov, ki vsebujejo standardiziran ekstrakt kurkumina. Izberimo uglednega proizvajalca, ki zagotavlja transparentnost glede izvora sestavin in ima dobre prakse v zvezi s kakovostjo in čistostjo. Ocene in priporočila nam lahko dodatno olajšajo odločitev.

 

‘Tame the Flame’  ima 20- krat boljšo absorpcijo kurkumina

“Tame the Flame” je ekološko prehransko dopolnilo z visoko koncentracijo izvlečka ekološke kurkume in ekološke kurkume v prahu. Visoka vsebnost kurkumina (do 50 – krat večja kot pri običajni kurkumi) v kombinaciji z drugimi bioaktivnimi sestavinami pomaga našemu telesu doseči ravnovesje. Zaradi vsebnosti piperina pa je absorpcija prehranskega dopolnila s kurkumo Tame the Flame za 20 – krat večja. Tame the Flame je obogaten z vitamini in minerali iz ekološke hrane.

Z ekološkimi sestavinami, brez dodatkov in gensko spremenjenih sestavin, zagotavlja čisto in naravno podporo.

Ogaenics – 1 % za planet

Podjetje Ogaenics postavlja visoke standarde na trgu prehranskih dopolnil s ponudbo ekoloških prehranskih dopolnil rastlinskega izvora. Ogaenics strogo upošteva trajnost in etično proizvodnjo, imajo certifikat PETA, da so veganski, kar zagotavlja, da ne uporabljajo nikakršnih sestavin živalskega izvora.

S svojim delovanjem in izdelki podpirajo zdravje potrošnikov in skrbijo za dobrobit planeta. Podjetje Ogaenics je del mreže 1% za planet – en odstotek svojih letnih prihodkov namenja okoljskim organizacijam, s čimer se zavzema za reševanje globalnih okoljskih izzivov.

Blagovna znamka je ponosna na skrbno laboratorijsko kontrolo vsake proizvodne serije, ki zagotavlja odsotnost škodljivih snovi, predanost čistosti in kakovosti.