Magnezij- ga imate dovolj?

/ / Izdelki, Strokovno

Ste vedeli, da je magnezij odgovoren za več kot 300 biokemičnih procesov v našem telesu? In če bi želeli zadostiti dnevne potrebe telesa po magneziju, bi morali pojesti šest avokadov na dan, vsak dan!

Magnezij je mineral, prisoten v vsaki celici našega telesa in več kot polovica ga je v kosteh. Mnogi mislijo, da je magnezij ‘samo’ za športnike, pa ni čisto tako. Magnezij je odgovoren za:

 • proizvajanje energije,
 • krčenje in raztezanje mišic,
 • tvorbo beljakovin,
 • vzdrževanje živčnega sistema.

Magnezij ravno tako podpira naš imunski sistem in zmanjšuje vnetja, vzdržuje zdrav srčni ritem in celo uravnava krvni sladkor. Pomaga nam pri sproščanju in boljšem spanju, zato je še posebej učinkovit pri tesnobi.

Minimalnega pomanjkanja magnezija v našem telesu skoraj ne zaznamo, še posebno ne na kratek rok. Če pa nam magnezija primanjkuje dalj časa, smo izpostavljeni tveganjem za visok krvni tlak, srčno- žilne bolezni, diabetes tipa 2 in osteoporozo. Za ženske je še posebej pomemben, saj lahko pomaga pri lajšanju PMS-a in menstrualnih krčev.

Kar veliko, a ne?

Magnezija nikakor ni za zanemariti in sedaj že vemo, da ni samo za ultra maratonce in gorske tekače. Magnezij je izredno pomemben mineral, ki igra ključno vlogo v našem telesu in potrebujemo ga vsak dan.

 

Znaki pomanjkanja magnezija

Obožujem izlete v gore. To zame pomeni večurno hojo in seveda večurno obremenjevanje mišic. Po koncu takega dneva (ali več) čutim, kako je moje telo utrujeno. Najhuje pa je, ko se naslednji dan zbudim z musklfibrom in komaj hodim. Telo po športni aktivnosti potrebuje čas, da si opomore in včasih samo spanje pač ni dovolj.

Če se tudi vam dogaja, da občasno občutite:

 • krče in mišično napetost,
 • utrujenost in slab spanec,
 • težave s prebavo (tudi zaprtje!),
 • glavobol,

potem ste verjetno v pomanjkanju magnezija.

Priznam, da se moram včasih opomniti, da je magnezij pomemben tudi zame. Pa ne samo takrat, ko cel vikend hodim v hribe. Pri zadostni dnevni oskrbi z magnezijem je moje počutje takoj boljše in tudi dneve pred in med menstruacijo preživljam manj stresno in manj boleče.

Magnezij je odličen pri regeneraciji po vadbi ali kakšni športni aktivnosti. Pomaga nam pri:

 • sprostitvi mišic, kar zmanjšuje tveganje za mišične krče in napetost,
 • obnovitvi energije,
 • zmanjševanju vnetij, ki se lahko pojavijo po vadbi,
 • uravnavanju elektrolitov, kar je ključno za optimalno regeneracijo.

 

Koliko magnezija potrebujem in kje ga najdem?

Priporočeni dnevni vnos (PDV) magnezija za odrasle je približno 375 mg, za ženske nekoliko manj, kot za moške. To pomeni, da bi morali dnevno pojesti na primer 450 gramov špinače ali 125 gramov mandljev ali 700 gramov kuhane leče.

Druge vire magnezija najdemo tudi v oreščkih, polnozrnatih žitaricah, stročnicah in zeleni zelenjavi, v krompirju, mlečnih izdelkih in ribah. Ker pa zadostne količine ne moremo vedno doseči s pravilnim prehranjevanjem, si moramo pomagati z magnezijem v prehranskem dopolnilu.

 

Magnezij v prehranskih dopolnilih OGAENICS ®

V zadnjih letih proizvodnja magnezija za prehranska dopolnila dobiva nove razsežnosti.

Kitajska je vodilna v proizvodnji magnezija, odgovorna je za približno 80 % svetovne ponudbe in 90 % vseh prehranskih dopolnil na svetu je sintetično izdelanih v laboratoriju.

Izziv, da dobite magnezij v prehranskem dopolnilu, ki je resnično ekološki in naraven, pridelan po evropskih standardih, je zato kar velik.

Ogaenics ® je nemška blagovna znamka dodatkov za lepoto in dobro počutje, ki so 100% naravni in veganski. Uporabljajo izključno naravne vitamine in minerale iz certificiranih ekoloških rastlin, kar se kaže v večji absorpciji v telo in njihovem optimalnem delovanju. Ravno tako ne vsebujejo nobenih toksinov in pesticidov, so brez aditivov in alergenov in so zato primerni za vsakogar, tudi za nosečnice in doječe matere.

 

Edinstven magnezij v prehranskem dopolnilu CALM A LAMA

 • vsebuje izključno dragocen rastlinski magnezij iz ekoloških alg (168 mg na kapsulo),
 • podpira mišično delovanje, zmanjšuje utrujenost in pomirja,
 • je idealen za obdobje stresa, športne aktivnosti in PMS-a,
 • je ekološko pridelan, vsebuje čiste aktivne sestavine brez kemičnih dodatkov,
 • ne vsebuje glutena, laktoze, gso, konzervansov, barvil, polnil, veziv, sintetičnih vitaminov in mineralov.

 

CALM A LAMA prehransko dopolnilo zagotavlja naravni magnezij, ki ga telo bolje absorbira kot sintetični magnezij; le- ta se absorbira veliko slabše, zato ni nujno, da je vsebnost magnezija v prehranskem dopolnilu tudi količina magnezija, ki jo telo absorbira.

Magnezij CALM A LAMA lahko zaužijete za boljšo regeneracijo po treningu, za boljše duševno počutje, za sproščeno energijo skozi cel dan ali kot pomoč pri PMS-u in menstrualnih krčih.

Meni zelo pomaga, da sem pozorna na prihajajoče dneve pred menstruacijo, to je ponavadi tisti teden prej. In preden se mi zgodi že cel kup težav, začnem dnevno dodajati eno kapsulo magnezija CALM A LAMA. Če sem dodatno športno aktivna, kar mi tik pred menstruacijo ravno ne uspe, potem vzamem kar dve kapsuli, eno popoldan in eno zvečer. Magnezij naj bi jemali pred spanjem, saj sprošča mišice in pomirja za spanje, vendar CALM A LAMA ne povzroča zaspanosti, zato ga jaz brezskrbno vzamem tudi čez dan.

Magnezij je izredno pomemben mineral za naše boljše razpoloženje, kvalitetnejše spanje, za regeneracijo po vadbi, menstrualnih težavah in za dolgoročno zdravje. Naše telo ga potrebuje vsak dan, vendar zadostne količine magnezija največkrat ne dosežemo s prehrano. Da podprete svoje telo pri reševanju dnevnih izzivov, si pomagajte s CALM A LAMA naravnim ekološkim magnezijem.

Če ste še vedno v dvomih, kateri magnezij dodati, če sploh, nam pišite na info@pravahrana.si in z veseljem vam bomo pomagali z nasveti pri izbiri.