Kaj so naravna prehranska dopolnila?

/ / Strokovno

NARAVNE VITAMINE IN MINERALE JE IZDELALA NARAVA.

90 % vseh prehranskih dopolnil na svetu je sintetično izdelanih v laboratoriju in ne v naravi.

Naravne vitamine je izdelala narava (rastline) za svojo zaščito in razvoj.
Naravni minerali so v zemlji in jih je rastlina prav tako uporablja za svojo zaščito in razvoj.

Procesi izdelave v industriji prehranskih dopolnil niso enaki procesom, ki jih za izdelavo vitaminov uporabljajo rastline.

Sintetični vitamini: zakaj so manjvredni?

1. Manjvredni (neživilski) viri:
– naftni derivati,
– derivati premogovega katrana,
– kemično predelan sladkor.

2. Podrejena struktura:
– drugačni od naravnih vitaminov,
– izolirani, frakcionirani,
– kristalna struktura,
– manjkajoča pomožna hranila.

3. Manjvredna absorpcija:
– absorbira se manj učinkovito,
– brez prepoznavanja s strani telesa,
– telo se jih želi hitro znebiti,
– potrebne so velike količine,
– preostalo gre v odtok.

4. Škodljivi učinki na telo:
– odvzema hranilne snovi,
– se lahko kopičijo do toksičnih količin, za čiščenje in ravnovesje porabljamo naravne organske vitamine,
– kratkoročno se boste počutili bolje, dolgoročno se boste počutili slabše.

Ker so izolirani, brez kofaktorjev, po telesu črpajo naše rezerve, da bi prišlo do aktivnosti. Na dolgi rok prihaja do pomankanja hranil in neravnovesja, eden od stranskih učinkov je lahko tudi stalna lakota in hrepenenje po hrani.

Kaj so vitamini?
Vitamini so biološki kompleksi, njihov učinek se zgodi, če so izpolnjeni vsi pogoji ob prisotnosti vseh potrebnih ko-faktorjev.

Vitamin je proces, ki vsebuje vse ko-faktorje, kar pomeni encime, koencime, antioksidante ter mikroelemente, mineralne aktivatorje itd.
Npr. ko kupimo vitamin C kot polnovredno hrano, acerolo ali amlo, zagotavlja npr. 800 mg acerole le 200 mg C vitamina. Ostalih 600 mg narava ni naredila kar tako oz. da bi v kapsuli ali naravi zapolnili prostor. To pomeni, da so v preostalih 600 mg kofaktorji, ki so enako pomembni, da se zgodi absorpcija in izkoristek vitamina.

Poznamo 3 skupine:

  • sintetična prehranska dopolnila,
  • sintetična prehranska dopolnila + hrana,
  • 100 % naravna prehranska dopolnila (cela hrana).

1. Sintetična prehranska dopolnila, 100 % sintetični izdelek
Kako prepoznati sintetične vitamine in minerale?

Dejstvo 1: pri izdelkih s sintetičnimi vitamini in minerali v tabeli ni naveden rastlinski vir, ki zagotavlja vitamine in minerale, ki jih vsebujejo.

Dejstvo 2: pri izdelkih s sintetičnimi vitamini in minerali na seznamu SESTAVIN NE boste našli seznama rastlinskih virov, ki zagotavljajo vitamine in minerale, temveč le vitamine in minerale, ki so nato sestavine.

2. Sintetična prehranska dopolnila + hrana, zmešan izdelek z rastlinami in sintetičnimi vitamini, naravnega videza
Te vrste dodatki se zdijo naravni, saj so na embalaži označeni naravni elementi. Na njihovem seznamu SESTAVIN boste našli naravne sestavine in vitamine, npr. d-biotin ali minerale cinkov bisglicinat. Ti vitamini so sintetični, ker ni navedenega rastlinskega izvora.

Sintetičnim vitaminom žal ne moremo dati življenja, tudi če zaužijemo zraven celo super kosilo iz najbolj kakovostnih sestavin. Če bi to delovalo, bi bilo super in bi lahko kupovali poceni sintetične vitamine, zraven pili smutije in bi bila apsorbcija zagotovljena. Tako bi lahko rešili marsikatero tegobo, ampak žal, v praksi ni tako.

Ko želimo naravne vitamine, je pomembna razlika, ali so: sintetični vitamini + hrana (spirulina, borovnica, kopriva, alfa alfa, itd.) ali celo super kosilo,
ali pa so vitamini v hrani (kot jih je izdelala narava) del njene celote, kar pomeni, da je rastlina naredila vitamine in uporabila minerale za svoj razvoj in zaščito.

3. 100 % naravna prehranska dopolnila (cela hrana)
Dejstvo 1: v izdelkih z vitamini in minerali iz 100 % naravnih sestavin si lahko v tabeli ogledate, katere rastline zagotavljajo navedene vitamine in minerale.

Dejstvo 2: pri izdelkih, ki vsebujejo vitamine in minerale iz 100 % naravnih sestavin, na SEZNAMU SESTAVIN NISO NAVEDENI VITAMINI, temveč le rastlinski viri, ki zagotavljajo vitamine in minerale.

Sintetične vitamine in minerale naj bi najbolje izkoristili samo skozi infuzijo in ne skozi želodec. Nikdar niso bili narejeni (sintetizirani), da bi jih uživali skozi želodec.
Stroka jih je naredila za medicinsko uporabo (intravenozno) in jih tako tudi uporablja, zato vam večina zdravnikov ne priporoča jemanje prehranskih dopolnil.

Če potegnemo vzporednice med premalo zaužitimi hranili iz hrane (eno jabolko na dan je v preteklosti vsebovalo mnogo več) in porastom bolezni, imamo sedaj ob upoštevanju osnov in pregledu deklaracij, možnost vpliva na višjo kakovost življenja.

 

 OGAENICS LOOKBOOK