Izvleček iz grenivkinih pečk

/ / Izdelki, Strokovno

Skrivnosti drevesa Citrus paradisi

(povzeto po priročniku Čudež iz grenivkinih pečk, avtorjev: Shalila Sharamon in Bodo J. Baginski)

Grenivkine pečke vsebujejo predvsem bioflavonoide in glikozin v obliki naringina (naringenin rutinozid), izosakuranetin (didimin), neohesperidin, hesperidin, dihidro-kamferol-glikozid, poncirin, glikozid quercetina, glikozid kamferola, apigenin rutinozid, roifolin, heptameto-ksiflavonid, nobiletin in nekaj proteinov.

Edinstvena kombinacija učinkovin v tej naravni snovi ji daje lastnost, da močno zavira rast skoraj vseh bakterij, virusov in glivic. To je bilo potrjeno v različnih raziskavah in vrstah poskusov v laboratorijih in tudi na živih organizmih v več deželah.

Mimo vseh znanstvenih raziskav moramo vedeti tudi to, da je v vsaki pečki (to je semenu) grenivke skrit celoten genski zapis novega drevesa z vsemi podrobnostmi njegove zgradbe in delovanja. Na splošno lahko izhajamo iz dejstva, da so v vsaki vrsti semena skrite moči cele rastline, vključno z obrambnim mehanizmom samega semena. Tako torej tudi v primeru ekstrakta grenivkinih pečk, ne gre samo za zmes merljivih kemijskih snovi, ampak za cel splet obrambnega delovanja.

Na grenivkine pečke je leta 1980 postal pozoren vrtičkar in zdravnik, nosilec Einsteinove nagrade iz fizike in imunolog, ki se je specializiral na področju raziskav naravnih zdravilnih sredstev, dr. Jacob Harich s Floride. Ker grenivkine pečke na njegovem kompostu niso zgnile, jih je začel podrobneje raziskovati. Rezultat je bil več kot presenetljiv. V grenivkinih pečkah se je skrivala snov, ki je bila bolj učinkovita, obenem pa manj škodljiva kot vsi poznani antibiotiki.

Raziskav se je lotila cela vrsta uglednih inštitucij in ugotovili so, da je spekter delovanja nesluteno širok. Izvleček grenivkinih pečk ni naredil neškodljive samo viruse in bakterije, temveč tudi kvasovke, druge glivice in tudi parazite. Znano je, da je v primerjavi s tem, delovanje običajnih antibiotikov omejeno zgolj na bakterije.

Znanstveniki raziskovalci so sestavili seznam kriterijev za idealno antimikrobno sredstvo, da bi tako ugotavljali in primerjali delovanje izvlečka. Na svoje veliko presenečenje so ugotovili, da je ekstrakt grenivkinih pečk izpolnjeval prav vsak posamezen kriterij:

 1. Idealno antimikrobno sredstvo naj bi imelo zelo širok spekter delovanja, saj je v primeru bolezni zelo težko natančno določiti posameznega povzročitelja ali njihove kombinacije. Dosedanje raziskave kažejo, da je ekstrakt grenivkinih pečk učinkovit pri okrog 800 vrstah bakterij in virusov, okrog 100 vrstah gljvic in celi vrsti enoceličnih parazitov.
 2. Njegovo delovanje naj bo močno. Delovanje ekstrakta iz grenivkinih pečk se pokaže pri povprečni koncentraciji 1.000 delov na en milijon ali v razmerju 1:1.000. To ustreza osmim kapljicam (odvisno od produkta) na kozarec vode.
 3. Idealno antimikrobno sredstvo nikakor ne sme kazati strupenih lastnosti. Po znanstvenih raziskavah je mejna količina, potrebna za zastrupitev 80 kg težkega človeka, pri 4.000-kratni količini normalne doze.
 4. Idealno antimikrobno sredstvo naj ne bi povzročalo nikakršnega slabljenja imunskega sistema organizma. V resnici se ga lahko uspešno uporablja pri zdravljenju najrazličnejših oslabitev imunskega sistema, saj njegov širok spekter antimikrobnega delovanja izredno razbremeni imunski sistem.
 5. Koristna bakterijska flora naj bi ostala nedotaknjena. Raziskave kažejo na to, da se ekstrakt grenivkinih pečk kljub svojemu zaviralnemu delovanju na škodljive črevesne bakterije, ne dotakne pomembnih bifido bakterij, le neznatno pa se zmanjša količina lakto bakterij. Poleg tega se zdi, da koristna črevesna flora zaradi uničenja gliv kvasovk in drugih povzročiteljev bolezni, lahko veliko bolje uspeva.
 6. Idealno antimikrobno sredstvo naj bi bilo naravno. Grenivka z vsemi svojimi deli je darilo narave.
 7. Idealno antimikrobno sredstvo naj bi bilo hipoalergeno. Večina zdravnikov pri uporabi izvlečka iz grenivkinih pečk ni opazila nobenih znakov alergij. Kljub temu pa opozarjajo, da je od 3 % do 5% ljudi alergičnih na citruse in torej lahko občutljivo reagirajo na ekstrakt grenivkinih pečk.

Izvleček grenivkinih pečk s pridom uporabljamo na mnogo načinov. Je npr. naravno in neškodljivo dezinfekcijsko sredstvo, dodamo ga lahko v razna čistila, sredstva za splakovanje posode in za pranje perila, poskrbi na naraven način za okolje brez klic. Odlično se obnese za pripravo pitne vode, kot nadomestilo za klor.

Vsebuje veliko vitamina C, ki ščiti pred prehladi in gripo, vpliva na lepo in zdravo kožo, poleg tega pa upočasnjuje staranje. Izvleček je bogat z vitaminom B3, ki deluje proti nespečnosti in kronični utrujenosti. Vitamin D prispeva k krepkim kostem. Likopen se bori proti toksinom in dokazano zavira kožnega raka, rak dojke, prebavil in raka prostate. Pektin znižuje raven krvnega holesterola in izboljšuje metabolizem, zaužit po obrokih pa pomaga zmanjševati kalorije. Izvleček grenivkinih pečk je poznan kot naravno sredstvo, ki razstruplja telo. Uspešno deluje pri zdravljenju kandide, izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Zaradi edinstvenih zdravilnih učinkov, lahko izvleček uporabimo tudi pri okužbah, kot so herpes, prhljaj, bradavice, naglavne uši, lišaji itd. Enkraten je v boju proti najrazličnejšim vnetjem: nožnice, kože, dlesni, sinusov,… Učinkovit je proti prehladu, gripi in kronični utrujenosti. Z njim si lahko pomagamo pri slabem zadahu, proti kariesu in tudi proti potenju.

Ekstrakt deluje kot močan antioksidant, poleg tega pa sodeluje pri nastanku kolagena, ki je potreben za vzdrževanje zdravih sklepov, pomaga pri vnetju dlesni in uravnava premočno krvavitev v času menstruacije.

Se pa odsvetuje trajno oziroma dolgotrajno jemanje izvlečka pri majhnih otrocih in dojenčkih. Ob rojstvu naš imunski sistem še ni v celoti zgrajen in mora svojo sposobnost za zaščito pred boleznimi z učenjem šele pridobiti.

Prav tako se odsvetuje trajno jemanje ekstrakta grenivkinih pečk. Pri nedotaknjenem imunskem sistemu ni potrebna preventiva. Če pa je naš imunski sistem oslabljen ali če so se pojavile kronične bolezni, potem lahko postane dnevna uporaba nekaj kapljic ekstrakta zelo koristna. Poleg zdravilnega delovanja lahko obvaruje naš imunski sistem pred dodatnimi obremenitvami z akutnimi infekcijami.

Podrobnejše napotke poiščite v Priročniku, je pa ekstrakt grenivkinih pečk primeren za zunanjo in notranjo uporabo.

Za zunanjo uporabo:

 • usta in ustnice,
 • zobje in dlesni,
 • nos in obnosne votline,
 • vrat in žrelo,
 • ušesa,
 • obraz,
 • lasje in lasišče,
 • koža,
 • stopala,
 • nohti na rokah in nogah,
 • nožnica in genitalije.

Za notranjo uporabo:

 • splošna vnetja,
 • prehladna obolenja,
 • okužbe črevesja in želodca,
 • gastritis, čiri na želodcu in dvanajsterniku,
 • Candida albicans in druge glivične bolezni,
 • parazitska obolenja,
 • alergije.

Druge možnosti za uporabo ekstrakta grenivkinih pečk:

 • za nego telesa,
 • v kozmetiki,
 • za nego bolnikov,
 • kot pomoč v gospodinjstvu,
 • v savnah, masažnih salonih in plavalnih bazenih,
 • za pripravo pitne vode,
 • pri domačih živalih,
 • kot pomoč pri živinoreji,
 • pri rastlinah itd.

Povzeto po: Čudež iz grenivkinih pečk, Shalila Sharamon in Bodo J. Baginski.