Kako nahraniti svoje oči?

/ /

Premalo se zavedamo, da se ključ do zdravja in dobrega vida pogosto skriva na našem krožniku. Čeprav se degenerativnim spremembam na očesu ni moč v celoti izogniti, lahko s pravilno prehrano upočasnite njihov pojav. Prehrana, ki vsebuje vitamine A, C in E, cink, lutein, zeaksantin in omega-3 maščobne kisline, lahko neverjetno ugodno vpliva na vaš vid.

Vitamin A: veliko ga je v korenju, vsem dobro znani zelenjavi za boljši vid, nič manj pa ga ni v špinači in sladkem krompirju. Pozor: če boste povečali vnos živil, bogatih s cinkom (ostrige, rdeče meso, fižol, polnozrnata žita), bo absorpcija vitamina A boljša.

Vitamin E: precej se ga nahaja v polnozrnatih žitih, oreščkih in semenih, pa tudi špinači. Z več selena (polnozrnata žita, mlečni izdelki) v vaši prehrani bo absorpcija vitamina E boljša.

Drugi antioksidanti: antioksidanti, ki med drugim preprečujejo starostno degeneracijo makule oz. rumene pege (bolezen, ki prizadene rumeno pego in povzroči izgubo centralnega vida), izjemno blagodejno vplivajo na oči. Privoščite si korenje, rdečo papriko, brokoli, špinačo, jagode in agrume ter upočasnite degenerativne procese v vaših očeh.

Karotenoidi: za oči pomembna karotenoida sta lutein in zeaksantin, pigmenta in antioksidanta, ki se nahajata tudi v mrežnici naših oči. Največ ju je v zeleni listnati zelenjavi, brokoliju, bučkah in jajcih. Strokovnjaki pravijo, da lahko zelena listnata zelenjava poveča gostoto pigmentov v delu mrežnice, odgovornega za podrobno gledanje.

Omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3 je obvezno, če imate suhe oči, ki lahko povzročijo zamegljen in s tem slab vid. Veliko jih je v ribah, npr. lososu, skuši in tunini.